Moeilijke vragen tijdens de presentatie? Met deze 3 reacties sta je extra sterk

Featured image for “Moeilijke vragen tijdens de presentatie? Met deze 3 reacties sta je extra sterk”

Moet jij binnenkort presenteren voor een groep? Bijvoorbeeld tijdens een inspraakavond of voor een managementteam. Dan kun je je zorgen maken wat te doen bij moeilijke vragen uit het publiek. Misschien denk je: ‘Wat als ik straks iets niet weet, dan ga ik af als een gieter!’. Maar wees gerust: een vraag uit je publiek is geen bedreiging, maar een kans om je presentatie te versterken.

Tijdens mijn trainingen help ik teams, ondernemers en organisaties overtuigend te presenteren zonder spreekangst.

In deze blog bespreken we hoe jij effectief kunt omgaan met
moeilijke vragen tijdens de presentatie en hoe je de interactie met je publiek daardoor kunt verbeteren.

Ook interessant: download de gratis checklist voor een goede presentatie met verschillende kernachtige vragen die jou sterk laten staan.

De kracht van vragen tijdens presentatie

Elke keer als iemand uit het publiek een vraag stelt is dat een teken dat men betrokken is. Zie de vraag als een waardevolle input waar je wat mee kunt. Vragen bieden een kans om je boodschap te verduidelijken en te versterken.

💡 Tip!
Bedank de vraagsteller en vat zijn of haar vraag kort samen. Hiermee laat je zien dat je luistert, kunnen de mensen achterin de zaal de vraag ook horen én geef je jezelf iets meer bedenktijd.

Meest voorkomende moeilijke vragen

Hier volgen 3 veel voorkomende vragen met per vraag de beste manier om hiermee om te gaan.

1. Irrelevante vragen

Soms stelt iemand een zeer specifieke vraag over een onderwerp dat voor het merendeel van de aanwezigen totaal niet relevant is. Je wilt het hier eigenlijk niet over hebben, maar kunt de vraag ook niet negeren...

Als spreker heb jij de regie. Jij bepaalt of je reageert op een vraag en wat je met de vraag gaat doen. ‘Microfoon is macht’, zeg ik altijd. Jij bepaalt dus wat je daar op dat moment mee wilt. Jij hebt een doel met je presentatie en het kan best zijn dat die vraag over een ander onderwerp gaat dan waar jij het over wilt hebben. Je hebt dus alle vrijheid om een vraag te parkeren.

💡 Tip!
Is de vraag niet relevant voor je publiek? Zeg dan bijvoorbeeld:
“Bedankt voor je vraag. Dit gaat over heel een specifiek punt. Voor nu wil ik even het grotere plaatje schetsen, dus ga ik je vraag even parkeren, maar kom straks even naar me toe als je het hier nog over wilt hebben”.

2. Eindeloze vragen die eigenlijk geen vraag zijn

Soms ziet iemand de ruimte om vragen te stellen als een kans om een heel verhaal te gaan vertellen in plaats van een vraag te stellen. In dit geval mag je de persoon vroegtijdig onderbreken: "Dus je vraag is...?"
Het is belangrijk om de tijd te bewaken en ervoor te zorgen dat je presentatie relevant blijft voor iedereen. Onderbreek iemand een respectvolle manier.

Wacht niet te lang met onderbreken. Het voelt misschien onaardig, maar onthoud: mensen die veel praten zijn ook gewend om veel onderbroken te worden.

💡 Tip!
Vertelt iemand een heel verhaal zonder een vraag te stellen? Zeg dan bijvoorbeeld:
“In het kader van de tijd vat ik even samen: jouw oproep is om bij het maken van plannen wel te leren van de fouten uit het verleden. Dankjewel!”

3. Vragen waar je het antwoord niet op weet

Soms stelt iemand een goede vraag waar je oprecht gewoon niet het antwoord op weet. Het is helemaal oké om dit gewoon te erkennen. “Dat weet ik niet.” Het kan aanvoelen alsof je afgaat, maar het is niet erg als je niet alle antwoorden hebt. Het is de kunst om hier niet onzeker over te worden, maar sterk in je schoenen te staan wanneer je dit zegt. Erken het dat je iets niet weet, dat vinden mensen ook alleen maar prettig. Het gaat om de manier waarop je iets brengt.

💡 Tip!
Weet je het antwoord op een vraag niet? Zeg dan bijvoorbeeld:
“Dat durf ik zo niet te zeggen.”
“Geen idee, dat gaan we nog uitzoeken.”
"Goede vraag, dat is nu nog niet bekend.”.

Presenteren met zelfvertrouwen

Presenteren voor een grote groep kan intimiderend zijn, maar met de juiste voorbereiding en houding kun je elke presentatie tot een succes maken. Onthoud dat jij de expert bent en dat je publiek er is om van je te leren. Wees niet bang voor moeilijke vragen, maar zie ze als een kans om je kennis te delen en je presentatie te verbeteren. 

Met deze tips zet jij al een goede stap om elke presentatie met zelfvertrouwen en succes te geven. Wil je meer weten over hoe je een goede presentatie geeft? Download dan hier mijn gratis checklist voor een goede presentatie

Je las een artikel van Rube

Rube van Tienen

Rube is oprichter van PresentatiePro. Als voormalig Nederlands Kampioen goochelen is hij een meester in het beïnvloeden van zijn publiek. In 2007 gaf Rube de meest bekeken Nederlandstalige TED Talk. Hij brengt 17 jaar praktijkervaring mee als presentatiecoach, presentatietrainer en dagvoorzitter.

Deel dit artikel: