PowerPoint presentatie maken? Zo doe je dat!

Featured image for “PowerPoint presentatie maken? Zo doe je dat!”

Ga je een PowerPoint maken voor je presentatie? Goede zet, want een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Met je PowerPoint kun je je presentatie een extra dimensie geven. Men luistert niet alleen naar je verhaal. Men ziet het ook voor zich.

Hoe maak je een PowerPoint?

Een PowerPoint presentatie kan zowel vóór als tegen je werken. Een goede PowerPoint versterkt je verhaal en voegt wat toe. Een slechte PowerPoint is onduidelijk of leidt je publiek af.
Zie ook: 7 dingen die je moet bannen uit je PowerPoint presentatie >>

Jij staat centraal, niet je PowerPoint

Ken je ze? Van die presentaties waar letterlijk de complete inhoud (uitgeschreven of in bullit-points) op de beamer staat? De presentator staat half met zijn rug naar het publiek om voor te lezen wat er op de het scherm staat.

Op die manier is er geen connectie tussen de spreker en het publiek. Men heeft de neiging om te roepen: "Zeg, kun je niet een stapje opzij gaan? Dan lezen we het zelf wel!"

Niet je PowerPoint staat centraal tijdens je presentatie. JIJ staat centraal! De beamer is de be-amer van wat jij vertelt. Niet andersom.

Gebruik je PowerPoint ter ondersteuning van je verhaal. Breng die dingen in beeld die je niet mondeling over kunt brengen, zoals afbeeldingen, video’s, ondersteunende titels en iconen.

Less is more

Hoe meer informatie er op je dia staat, hoe minder je publiek er van zal onthouden. Houdt het daarom beknopt en subtiel. Probeer per dia maar één ding duidelijk te maken.

Mensen kunnen niet goed luisteren en lezen tegelijk. Veel tekst in je PowerPoint maakt dat je publiek moet kiezen. Luisteren naar wat je vertelt óf lezen wat er op de dia staat. Hierdoor missen ze dus altijd één van beide.

PowerPoint presentatie voorbeeld

Niet iedereen is een grafisch vormgever en niet iedereen weet precies hoe alle opmaak-functies werken. Wil je toch een PowerPoint maken die er gelikt uitziet en zorgt voor een goede eerste indruk bij je publiek?

Maak dan gebruik van een mooie PowerPoint template. Dit is een voorbeeld PowerPoint presentatie die je zelf naar wens kunt aanpassen. Er zijn vele gratis websites te vinden waar je zo'n voorbeeld PowerPoint presentatie vandaan kunt halen, maar dit zijn de 3 beste >>.

Je las een artikel van Rube

Rube van Tienen

Rube is oprichter van PresentatiePro. Als voormalig Nederlands Kampioen goochelen is hij een meester in het beïnvloeden van zijn publiek. In 2007 gaf Rube de meest bekeken Nederlandstalige TED Talk. Hij brengt 17 jaar praktijkervaring mee als presentatiecoach, presentatietrainer en dagvoorzitter.

Deel dit artikel: