Hoeveel woorden per minuut spreken?

Featured image for “Hoeveel woorden per minuut spreken?”

Hoeveel woorden per minuut spreken mensen in Nederland? Bereken hoe lang je presentatie duurt aan de hand van hoeveel woorden je per minuut kunt vertellen. Zo voorkom je dat je over je tijdslimiet heen gaat of veel te snel klaar bent.

Moet je een presentatie maken? Bekijk hoe lang je over de tekst doet in de onderstaande video.

Klik hier voor het ebook >

Gemiddelde aantal woorden per minuut

Het gemiddelde aantal woorden per minuut in Nederland is 130.
Dat is dus iets meer dan twee woorden per seconde. Voor 10 minuten presenteren in een gemiddeld tempo heb je 1300 woorden nodig.

Wereldrecord hoeveel woorden per minuut

Wist je dat de snelste spreekster ter wereld een spreeksnelheid haalt van 11 woorden per seconde. Dat is 660 woorden per minuut! Ruim 5 keer zo snel als een gemiddelde spreker!

Erg verstaanbaar is het dan echter niet meer. Ik raad snelle sprekers daarom aan om eerder wat minder te vertellen en rust te pakken, dan te veel te vertellen en te moeten haasten.

Je las een artikel van Rube

Rube van Tienen

Rube is oprichter van PresentatiePro. Als voormalig Nederlands Kampioen goochelen is hij een meester in het beïnvloeden van zijn publiek. In 2007 gaf Rube de meest bekeken Nederlandstalige TED Talk. Hij brengt 17 jaar praktijkervaring mee als presentatiecoach, presentatietrainer en dagvoorzitter.

Deel dit artikel: