7 dingen die je moet bannen uit je PowerPoint presentatie

Featured image for “7 dingen die je moet bannen uit je PowerPoint presentatie”

Tuurlijk, ik begrijp best dat je graag een PowerPoint wil maken voor bij je presentatie. Een PowerPoint geeft je houvast en kan je verhaal ondersteunen. Er zijn echter een aantal dingen die gewoon niet werken. Omdat ik deze fouten toch nog vaak gemaakt zie worden, kom ik je even waarschuwen.

1. Te veel tekst

Een PowerPoint die vol staat met lappen tekst is niet alleen onaantrekkelijk om te zien, het is ook totaal niet effectief. Mensen lezen het namelijk niet!

Oké, misschien is er een enkeling die zich er toe zet om alles te lezen, maar die persoon zal dan weinig aandacht over hebben om te luisteren naar wat je vertelt.

Wel effectief is het om de belangrijkste steekwoorden uit je verhaal neer te zetten. Soms is een volledige zin wel op zijn plaats, zoals bij een citaat of quote. Beperk dit echter tot maximaal 3 zinnen.

2. Complexe tabellen en grafieken

Powerpoint ingewikkelde grafieken

Je PowerPoint is niet het juiste medium om ingewikkelde tabellen en grafieken te laten zien. Je publiek zit te ver van het beeld af om dit goed te kunnen zien. Complexe informatie kun je daarom beter uit je presentatie laten.

Ga op zoek naar de kern van je boodschap en zorg dat die begrepen wordt. De complexe informatie die daar achter schuil gaat, kun je dan eventueel nog uitdelen op een hand-out of na je presentatie mailen.

3. Te veel animaties

Animaties zijn gaaf! Wanneer je ze goed gebruikt, kunnen ze je PowerPoint naar een hoger level tillen. Het is echter al snel te veel van het goede.

Animaties moet je gebruiken om je boodschap te ondersteunen. Niet om de tijd op te vullen. Één mooie, passende animatie per dia is genoeg. Iedere bullet point apart laten verschijnen, leidt af van waar het eigenlijk om gaat.

hé!

4. Bewegende gifjes

Zo'n plaatje dat non-stop doorgaat met bewegen. Gewoon niet doen. Nergens voor nodig. Het leidt alleen maar af. Wanneer jij al lang weer verder gaat met je verhaal, zit je publiek nog naar je plaatje te staren.

5. Plaatjes met witte achtergrond

Wanneer je er voor kiest om je PowerPoint een achtergrondkleur te geven, moet je daar rekening mee houden bij de keuze van je plaatjes. Een groot wit kader om je plaatje ziet er niet echt professioneel uit. Daarom kun je het beste plaatjes met het bestandsformaat .png gebruiken.

Heb je toch een plaatje nodig dat in een wit kader staat? Gebruik dan de functie 'achtergrond verwijderen' binnen PowerPoint. Daarmee kun je al het wit uit de afbeelding verwijderen.

6. Verschillende lettertypes

Mensen houden van consistentie. Te veel verschillende lettertypes (of -groottes) brengen verwarring. Houd het daarom simpel en beperk je tot maximaal 2 lettertypes.

7. Onleesbare tekst op een afbeelding

Ieder beeldscherm is anders. Beeldschermen werken ook weer anders dan beamers. Houd er daarom rekening mee dat de kleuren die jij op je scherm ziet er bij de presentatie wel eens wat anders uit kunnen zien.

Dit is vooral een probleem wanneer je tekst over een afbeelding heen plaatst. Zorg voor een voldoende groot contrast tussen de tekst en de achtergrond.

PowerPoint tekst slecht leesbaar

Wanneer je zonder veel moeite toch een Powerpoint wilt maken die er indrukwekkend uit ziet kun je ook gebruik maken van Powerpoint templates.

Aan welke dingen erger jij je het meest binnen een PowerPoint presentatie? Laat hieronder een reactie achter.

Over de auteur

Rube van Tienen

Rube is oprichter van PresentatiePro. Als voormalig Nederlands Kampioen goochelen is hij een meester in het beïnvloeden van zijn publiek. In 2007 gaf Rube de meest bekeken Nederlandstalige TED Talk. Hij brengt 17 jaar praktijkervaring mee als presentatiecoach, presentatietrainer en dagvoorzitter.

Unable to locate Global Block : 2555

Deel dit artikel: