Ik heb altijd al van humor en comedy gehouden. Als kind keek ik urenlang naar André van Duin en Toon Hermans. Daarom besloot ik me in te schrijven voor een 10 weken durende cursus stand-up comedy, gegeven door Roel C. Verburg in Amsterdam. Het was een spannende en leerzame ervaring, die ik graag met jullie wil delen.
Tip: de video van mijn stand-up comedy optreden staat onderaan deze blog…
Het stand-up comedy format
Een van de eerste dingen die ik leerde was het verschil tussen stand-up comedy en cabaret. Stand-up comedy is een vorm van humor waarbij de comedian alleen een microfoon heeft en elke 12 seconden (gemiddeld) een lach moet uitlokken bij het publiek. Er zijn geen decors, lichtplannen of liedjes. De comedian moet het hebben van zijn eigen verhalen, observaties en meningen en vooral zorgen dat er gelachen wordt.
Cabaret daarentegen is meer theatraal en verhalend. Een cabaretier vertelt een langere rode draad met verschillende grappen, liedjes en sketches erin verwerkt. Er is meer ruimte voor emotie, reflectie en maatschappijkritiek. Overigens is cabaret zoals wij dat kennen iets dat alleen in Nederland bestaat. In andere landen kent men alleen comedy shows.
Hoe je inspiratie vindt om over te schrijven
Een belangrijk aspect van stand-up comedy is het vinden van onderwerpen om over te schrijven. Roel C. Verburg gaf ons de tip om op zoek te gaan naar dingen die ons uniek maken of waaraan we ons ergeren. Dit zijn vaak goede bronnen van inspiratie, omdat ze iets over onszelf onthullen en herkenbaar zijn voor anderen.
Ook merkte ik dat ik veel inspiratie haalde uit gesprekken met mensen om me heen. Als iemand iets zei waarvan ik dacht ‘Daar zit comedy in’, dan schreef ik het op. Een voorbeeld hiervan is toen een vriendin vertelde dat ze zich schaamt voor haar handtekening die ze al jaren heeft. Dit vond ik een grappig en bruikbaar concept om te verwerken in mijn act.
Het belang van een goede punch
Een van de belangrijkste lessen uit de cursus was het belang van een goede punch. De punch is de clou van de grap, het verrassende of onverwachte element dat de lach veroorzaakt. De punch moet altijd aan het einde van de zin staan, anders verlies je de impact. Een voorbeeld van een grap waarbij de punch niet aan het einde staat is:
“Vorig jaar ben ik 5 kilo kwijtgeraakt, ik heb ze teruggevonden dit jaar.”
Een betere versie van deze grap (met de punch aan het eind van de zin) zou zijn:
“Vorig jaar ben ik 5 kilo kwijtgeraakt, dit jaar heb ik ze teruggevonden.”
Door de punch aan het einde te plaatsen, bewaar je de verrassing voor het einde en ontstaat er ruimte voor de lach.
Hoe kwetsbaar het is om op een comedy podium te staan
Tot slot wil ik nog iets vertellen over hoe ik me voelde toen ik voor het eerst op een comedy podium stond. Ik heb talloze keren gesproken of gepresenteerd voor publiek, maar stand-up comedy is echt een andere tak van sport. Er is namelijk bij het publiek een sterke verwachting dat wat je vertelt grappig moet zijn. Is het niet grappig, dan is het direct pijnlijk! Dit zorgde voor extra zenuwen voor het optreden.
Gelukkig ging mijn act erg goed en heb ik er enorm van genoten. Ik kreeg veel positieve reacties van het publiek. De geleerde lessen neem ik mee in mijn toekomstige podiumavonturen.
Wil jij ook je podium skills ontwikkelen en een betere spreker worden? Bekijk dan ook mijn 1-op-1 coaching aanbod en presentatietrainingen.
Bekijk hier de video van mijn stand-up comedy optreden in het Comedy Café in Amsterdam:
Deel dit artikel: