Nieuw fenomeen: Screenshotting

Featured image for “Nieuw fenomeen: Screenshotting”

Is het je al eens overkomen? Midden in je presentatie ben je bij een dia in je Powerpoint aangekomen met belangrijke informatie. Plotseling zie je dat vanuit verschillende kanten in de zaal mobieltjes in de lucht worden gestoken om foto’s te maken! “Of je even aan de kant kunt gaan, omdat je voor het scherm staat.”

In het digitale tijdperk waarin we leven, hebben steeds minder mensen pen en papier bij zich. Een notitie in je telefoon aanmaken is ook te veel moeite. Veel makkelijker is het om gewoon een foto te maken van het scherm. Dit noem ik screenshotting.

Het is grappig om te zien dat mensen elkaar hierin aansteken. Één persoon komt op het idee om een foto te maken. Anderen zien dit en doen het na. Wanneer dit je overkomt mag je het als een compliment beschouwen. Blijkbaar vinden mensen de informatie die je geeft dusdanig waardevol dat ze het willen opslaan.

Houd er wel rekening mee dat al die handen die omhoog gaan in je publiek, zorgen voor afleiding. Je kunt dus besluiten om even te wachten met vertellen tot mensen weer alle aandacht voor jou hebben. Ook zou je kunnen aanbieden om de presentatie achteraf nog even per mail te sturen.

Deel dit artikel: