Presentatie tools

10 handige presentatie tools

In de afgelopen 12 jaar heb ik veel verschillende presentatie tools gebruikt bij mijn presentaties. Het leek me handig om hier een overzicht van te maken zodat jij niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Dit zijn alle tools die ik gebruik, heb gebruikt of kan aanbevelen:

1. Powerpoint

Het zal geen verrassing voor je zijn dat Microsoft PowerPoint van alle presentatie tools de meest gebruikte is voor het maken van een diavoorstelling bij je presentatie.
Hier leg ik uit hoe je een goede PowerPoint presentatie kunt maken.

PowerPoint is onderdeel van het Office 365 abonnement.
Download PowerPoint via Bol.com >

2. Keynote

Keynote is dé PowerPoint concurrent voor Apple gebruikers. Persoonlijk gebruik ik zowel PowerPoint als Keynote, maar heeft Keynote mijn voorkeur omdat het overzichtelijker is en je hiermee prachtige animaties kunt gebruiken die niet altijd in PowerPoint zitten. Keynote is te downloaden in de App Store.

Bekijk Keynote in de Mac App Store >>
Gratis op nieuwe apparaten.
Op apparaten gekocht vóór 1 september 2013 zijn de kosten (afhankelijk van apparaat) € 8,99 of € 17,99.

3. Google Presentaties

Misschien ben je wel bekend met Google Docs, maar wist je dat Google ook een online tool heeft voor het maken van een diavoorstelling? Je maakt je presentatie gewoon in je webbrowser. Vervolgens kun je deze fullscreen vanuit je webbrowser vertonen.
Google Presentaties is ideaal wanneer je een computer gebruikt waar geen PowerPoint of Keynote op geïnstalleerd staat.

Bekijk de website van Google Presentaties >>
Gratis

4. Presenter

Tijdens je presentaties wil je niet vastgeplakt zitten aan je laptop, om je diavoorstelling te kunnen bedienen. Wanneer je constant de pijltjestoetsen op je laptop moet gebruiken heb je minder bewegingsvrijheid en kom je in sommige situaties in de problemen met (te korte) kabels.

Met een presenter bespaar je jezelf dit soort struggles. Een presenter is een draadloze afstandbediening waarmee je op afstand je diavoorstelling kunt bedienen. Het enige wat je hoeft te doen is een ontvangertje met USB in je laptop te stoppen. Vanaf dat moment ben je vrij om de hele zaal rond te lopen en met de presenter toch volledige controle te houden over je diavoorstelling.

Zelf gebruik ik de R400 presenter van Logitech.
Bekijk op Bol.com >>

5. Powerpoint templates

Met een PowerPoint template kun je een PowerPoint presentatie maken met een mooi design, zonder dat je daar een grafisch vormgever voor nodig hebt. Ik heb een top 3 gemaakt van de beste websites om gratis PowerPoint templates vandaan te halen. Bekijk hier de beste websites voor PowerPoint templates >>

Gratis

6. Prezi

Prezi is nog een alternatief op PowerPoint, Keynote en Google Presentaties, waarmee je een originele voorstelling kunt maken voor op de beamer. In plaats van de bekende dia’s, waar PowerPoint mee werkt, gebruikt Prezi één groot digitaal vel papier. Tijdens de presentatie zoom je van onderdeel naar onderdeel met een mooie animatie.

Bekijk de website van Prezi >>
Gratis variant beschikbaar

7. Whiteboard of flip-over

Mensen onthouden beter wat je vertelt wanneer je het niet alleen maar zegt, maar ook beeldend maakt. Met een whiteboard of flip-over kun je op ieder moment een modelletje uittekenen of een belangrijk begrip opschrijven. Op de meeste locaties voor bijeenkomsten is er wel een te vinden.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er zelf één aan te schaffen, al zijn ze niet echt mobiel.

€ 70,- tot € 500,-

8. Microfoon

Geef je presentaties voor groepen van meer dan 20 personen? Dan is een microfoon in veel gevallen geen overbodige luxe. Hierbij maakt het natuurlijk verschil of je een zachte stem hebt en in een rumoerige ruimte staat, of dat je een harde stem hebt in een ruimte waar je een speld kunt horen vallen.

Persoonlijk vind ik het veruit het prettigste werken wanneer ik mijn handen vrij heb. Daarom gebruik ik liever geen handmicrofoon. Een dasspeld/revers-microfoon of headset heeft het meeste vrijheid. Op veel plekken staat een vaste microfoon. Hiermee heb je wat minder bewegingsvrijheid, maar heb je in ieder geval wel je handen vrij.

Prijzen zijn zeer uiteenlopend

9. iPad of andere tablet

Wil je tijdens je presentatie een spiekbriefje met steekwoorden gebruiken? Met een iPad of andere tablet hoef je niks uit te printen of op te schrijven, maar kun je je volledige presentatie in één hand bij je dragen.

Prijzen zijn zeer uiteenlopend

10. Hand-outs

Oké, misschien is het wat ouderwets, maar je kunt de belangrijkste dingen uit je presentatie op papier zetten en uitdelen aan je publiek. Zo hebben ze achteraf nog wat na te lezen.

Kost een paar eurocent per a4tje

Nog andere presentatie tools?

Mis je hier nog iets? Welke presentatie tools gebruik jij die hier nog niet bij staan? Laat het hieronder weten in een reactie!

Unable to locate Global Block
Interessant? Deel dit met je netwerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *